Network Menu

Rapport om jubileumsåret

SWEA firar 40 år 2019

På årsmötet i San Francisco 2018 bildades en 40-årskommitté bestående av Christina Moliteus, tidigare IO bl.a., Karin Högman, sammankallande i kommunikationskommittén, Katri Olander Serenius, administrativ chef för SWEA International, Agneta Melin, AO Stockholm, Sofia Solfors sekreterare i SWEA International, Pia Wennerth, sammankallande och VIO för SWEA International och Christina Hallmert, ex-officio.

Vårt Tema: 40 år av Världsvid Vänskap

Årsmötet i Bangkok 2019: startskottet för SWEAs 40-årsfirande

Nu har SWEA funnits i 40 år och vi svenska kvinnor världen över har haft ett stort privilegium i alla dessa år genom detta nätverk. Våra tankar går förstås till vår grundare Agneta Nilsson. Tack Agneta för att du startade SWEA!

Gigantiska guldballonger med siffrorna 4 0 blåstes upp och SWEA Internationals styrelse tillkännagav att detta år, 2019, kommer vi att firar vårt globala SWEA med pompa och ståt! Webbplatsen för 40-årsjubileet är swea40.swea.org.

Fototävling

Firandet började med att vi utlyste en fototävling, som gick ut på att fotografera allt med siffrorna 4 0 och med anknytning till vårt tema “Världsvid vänskap”.

Vi fick 35 fina bidrag och vinnare blev Camilla Jäderholm, SWEA Marbella (bilden finns med på den här sidan). Hon belönades med ett presentkort på Kosta Boda Art Hotel, donerat av Kosta Boda och som gällde för en natts logi med frukost och spaentré för två personer! Läs om tävlingen här.

SWEA Art Internetutställning

I början på 2019, året för SWEAs 40-årsjubileum, bjöd SWEA och SWEA Art in alla SWEAs konstnärer till en internetutställning. Varje konstnär fick delta med ett verk i valfri teknik, material och storlek — måleri, foto, skulptur, keramik, collage, smycken, textil …

Temat var “40 år av världsvid vänskap” och själva utställningen finns i ett galleri på SWEA Arts webbplats. Genom en lottdragning kunde vi belöna en av konstnärerna med ett presentkort på Kosta Boda Art Hotel, donerat av Kosta Boda och som gällde för en natts logi med frukost och spaentré för två personer! Alltså ingen vinnare utsågs, alla var vinnare som deltog. Se SWEA Arts internetutställning här.

Den globala festen

Höjdpunkten på jubileumsåret blev den globala festen som arrangerades den 11-13 maj. Det blev en ännu större succé än vad vi hade hoppats på! En sådan fantastisk upplevelse att få följa avdelningarna i alla våra SWEA-länder när de gratulerade SWEA till hennes 40 år!

Att alla dessutom var klädda i vitt bidrog till enhetligheten. Korta videos laddades upp på SWEA Världen live och inspelades. En sammanställning av samtliga bidrag ligger här på swea40s webbplats. Här får vi verkligen en känsla av hur globalt och stort SWEA är! Se rapporter och bilder från den globala festen här!

SWEA BUS: Vad är SWEA?

SWEA BUS-kommitten gick ut på Facebook med följande uppmaning till Sweorna: spela in en kort video på ditt barn eller barnbarn när det svarar på frågan ”Vet du vad SWEA är?”. Tyvärr blev det endast ett bidrag. Gå till SWEA BUS-kommitténs webbplats.

Jubileumsresan till Sicilien 22-29 maj

Här upplevde 50 Sweor fantastiska Sicilien under en veckas rundresa i slutet av maj i regi av och tillsammans med vår duktiga Rimini-Swea Elizabeth Cederholm! Resan blev mycket uppskattad. Du kan läsa rapporten om jubileumsresan här.

Digitalutställning av tidslinjen SWEA 40-år

I samband med Sverigemiddagen i Stockholm bjöd SWEA International in till en konferens med temat: “Sverigebilden utomlands”. Här presenterades en digital utställning om SWEAs 40 år. Christina Moliteus och Tina O’Malley har tillsammans med Swenson Swedish Immigration Research Center (Augustana College i Rock Island, IL, USA) satt ihop en imponerande historisk SWEA kavalkad. Den kan du hitta här: swea.org/sweas-tidslinje/. Ett måste att se!

Årets Svenska Kvinna 2019: Greta Thunberg

Majoriteten av nomineringar från SWEA-avdelningar till Årets Svenska Kvinna var för Greta Thunberg.

Vem har inte hört talas om Greta? Om den unga, svenska tonåringen som gjorde oss alla, inte bara de unga, uppmärksammade på att vi står inför en klimatkris och det är för var och en att hjälpa till att lösa krisen. Ett bra budskap för globala SWEA 40 år. Läs mer om Årets Svenska Kvinna 2019 utmärkelsen här.

Sånghäfte

Bidrag från olika avdelningar finns att ladda ner på swea40.swea.org. Titta på sånghäftet här!

Tipsrunda

Här blir vår kunskap om SWEA utmanad. Den kommer att kunna ladda ner på swea40.swea.org.

En av oss, bästa SWEA minnen

Under 2019 fokuserade vår intervjuserie “En av oss” på flera tidigare ordförande i SWEA International, från 1979 till idag. Intervjuarna kan man läsa på swealand.swea.org. Gå till överblickssidan för En av Oss intervjuserien här.

Forum, SWEA-Nytt, Instagram och Facebook

Våra kommunikationsmedier har detta året fokuserat på vårt jubileumsår med många trevliga intervjuer.

Avslutning i Dubai

Vilken fin och värdig avslutning vi fick på SWEA Internationals Världsmöte 2019 i Dubai! Med tårta, tal och tomtebloss. Christina Hallmert attackerade tårtan med en sabel och skar den första biten, mycket passande då vi befann oss i Dubai. Läs rapporter och titta på bilder från VM2019 på vm2019.swea.org webbplatsen.

Gratulationer

Gratulationer fick SWEA från:

 • H.K.H. Carl XVI Gustaf
 • Karin Olofsdotter, Sveriges Ambassadör till USA. swea40.swea.org/gratulationsbrev
 • Nasdaq i Times Square i New York City, USA

Gå till överblickssidan för läsa mera om dessa gratuationer.

4e luckan på adventskalendern

4e luckan på 2019s adventskalender tillägnas jubileumsåret. SWEA Internationals adventskalender för 2019 finns här.

Ansvariga för olika 40-års projekt

Tack till alla som stod för olika aspekter av planering och organisering för alla olika projekt för SWEAs 40-årsjubileum!

 • Globala Festen: Sofia Solfors
 • SWEA Art Internetutställning: Christina Måneskiöld
 • SWEA BUS: Margot Björck
 • Fototävlingen: Agneta Melin o Pia Wennerth
 • En av oss intervjuserien, SWEA minnen: Sofia Solfors
 • Sångboken: Pia Wennerth
 • Tipsrundan: Pia Wennerth
 • Jubileumsresan: Elizabeth Cederholm
 • Digitalutställning: Christina Moliteus och Tina O’Malley
 • Sverigemiddagen i Stockholm: Agneta Melin och Katri Olander Serenius
 • VM2019 i Dubai: Maria Svedenhof
 • Webbansvarig: Vicki Almstrum
 • Praktiska detaljer och Kosta Boda vinsterna: Katri Olander Serenius
 • Kommunikation: Karin Högman, smk. i Kommunkationskommittén, Anna Gustafson Bril, sociala medier, Kerstin Dahl, redaktör Forum, Katarina Rönnlund Wright, redaktör SWEA-Nytt, Helen Rennie-Smith, media relationer

swea-40ar-2019

iam2019-40ballong-all2

SWEAs styrelse under kick-off i Bangkok

alla-gruppbild

Världens störste gruppbild: Alla SWEA avdelningar på samma global fest

Foto: Camilla Bidrag till SWEAs 40-årsjubileum fototävling från Camilla Jäderholm, SWEA Marbella

Bidrag till SWEAs 40-årsjubileum fototävling från Camilla Jäderholm, SWEA Marbella

SWEA tårta under VM2019 galamiddagen

SWEA tårta under VM2019 galamiddagen
Foto: Maria Sundin Photography