Network Menu

Jubileumsresa till Sicilien: Program

Upplev Sicilien på en unik rundresa under ledning av Elizabeth Cederholm, 22-29 maj 2019

Till programmet för jubileumsresan
Till praktiska detaljerna >>>
Till anmälningsblanketten >>>
Till frågeformulär >>>

Sicilien är ön som har allt. En fantastisk historia och blomstrande kultur som präglats av greker, barbarer, turkar, romare, normander och araber. Här låg storgreklands hjärta, här föddes och levde filosofer, poeter, jurister och matematiker som lagt grunden för vår tids vetenskap och kultur. Solen, det glittrande medelhavet, doftande apelsinblommor och en underbar matkultur på Sicilien lämnar ingen oberörd. Välkommen att lära dig mer om en av världens vackraste platser!

Dag 1 — 22 maj

  • Ankomst till Catania
  • Transfer till vårt hotell i närheten av Syrakusa – Hotel Eureka Palace
  • Välkomstmingel och middag på hotellet.

Dag 2 — 23 maj

På en bergplatå dekorerad med oliv- och mandelträd, tronar Noto över Asinaradalens citruslundar. Noto är ett mästerverk i siciliansk barockstil, en överdådigt vacker stad, helt nybyggd efter den stora jordbävningen 1693, då man valde att flytta den gamla staden till en plats, som kunde rymma en enkel, linjär stadsplan med breda parallellgator enligt det nya barocka tankesättet. De viktigaste gatorna ligger i öst-västlig riktning så att de alltid kan bada i solsken. Solen spelar en viktig roll, då stadens hus är byggda i mjuk tuffsten, som får en honungslik ton i solljuset.

Efter besöket i Noto reser vi tillbaka flera tusen år till den tid då Sicilien var Europas centrum. Syrakusa bjuder på en rik historia, bestående av greker, tyranner, rivaliseringen med Aten, Karthago och det puniska kriget. Här hittar vi unika lämningar efter en av antikens ledande städer, både kulturellt och politiskt. På gatorna i Syrakusa har storheter som Arkimedes och Platon vandrat omkring. På ön Ortygia ser vi ruinerna efter Apollotemplet och den vackra barockkatedralen, där Santa Lucias helgonbild förvaras. Hon led martyrdöden här under tidigt 300-tal och är stadens skyddshelgon. Vid de arkeologiska utgrävningarna i Neapolis finns Hierons stora offeraltare och några av de största grekiska teatrarna. Även romarna har lämnat efter sig en amfiteater här och vi kommer också att besöka det en gång så fruktade stenbrottet Latomierna med Dionysius öra, en grotta med en spännande historia.

Färden går vidare till Piazza Armerina och den fantastiska Villa Romana del Casale, som har den rikaste, största och mest komplexa samlingen romersk mosaik i världen och är ett världsarv sedan 1997. Den tros ha tillhört en kejsare och vad man först trodde var en jaktstuga har visat sig vara ett hus på över 3.000 m². Villan har underbara golvmosaiker och väggarna pryddes med imponerande jaktscener, mytologiska figurer, vackra porträtt och inte minst de berömda ”flickorna i bikini”. Villan var dessutom försedd med rinnande vatten och golvvärme.

Efter besöket åker vi vidare till vårt hotell i närheten av Agrigento – Hotel Kaos Agrigento för middag och övernattning.

Dag 3 — 24 maj

Vi startar dagen med att besöka Tempeldalen med Medelhavets bäst bevarade tempelruiner. Under Agrigentos storhetstid, som varade i 100 år, byggdes de sju doriska templen, som utgör den största samlingen av tidig grekisk arkitektur utanför Grekland. Concordiatemplet med sina 35 intakta pelare är ett av de bäst bevarade grekiska templen någonsin och Zeustemplet är tre gånger så stort och det tredje största grekiska tempel, som någonsin byggdes. Härifrån fortsätter vi genom ett av Siciliens viktigaste vinområden, Belicedalen, till ruinerna av den antika staden Segesta, som reser sig som ett fatamorgana mitt ute i den vackra naturen med sitt suggestiva, men ödsligt belägna, doriska tempel.

Färden går sen vidare till Siciliens fantastiska huvudstad och till vårt hotel Astoria Palace för middag och övernattning.

Dag 4 — 25 maj

Palermo är en livlig och pulserande stad och det är inte svårt att tänka sig att den på medeltiden var en av Europas viktigaste kulturstäder under de normandiska kungarna. Här möttes öst och väst, Europa och Afrika. Det är Italiens mest multietniska stad och redan på 1000-talet levde muslimer och judar tillsammans med kristna i fred och med ömsesidig respekt till påvens stora förtrytelse. Palermo av idag har ännu inte nått sin fulla potential och lider fortfarande av den bristande ekonomiska utveckling, som kännetecknar Syditalien, men staden sjuder av optimism och vilja till förändring.

Här besöker vi den imponerande katedralen, där de normandiska kungarna är begravda, Palermos operahus Teatro Massimo, det kungliga normandiska palatset och även den lilla kyrkan San Giovanni degli Eremiti med sina orientaliska kupoler, en liten oas mitt i staden. Palermos marknader, Vucciria, Il Capo e Ballarò är berömda i hela Italien för sitt utbud av råvaror av bästa kvalitet, frukt och grönsaker, fisk, färska kryddor, färgrika blommor, goda ostar, sniglar, saftiga köttstycken och andra spännande matvaror. Palermo har en lång tradition av vad som numera globalt kallas för streetfood med ambulerande vagnar, som säljer bröd med ost, grönsaker eller inbakad korv, små friterade kikärtsplättar, minibläckfiskar och kroketter.

På eftermiddagen tar vi en liten paus för att kunna ströva omkring på egen hand i centrum och besöka de två huvudgatorna Via Vittorio Emanuele och Via Maqueda, som fräschats upp och erbjuder shopping av bra kvalitet. För den som vill, finns det möjlighet att på sena eftermiddagen gå och titta på ”Opera dei Pupi”, den berömda sicilianska marionettteatern, där dockorna, som sköts via stavar uppifrån, är nästan en meter höga. Historierna har sitt ursprung i Rolandssången och handlar oftast om den franske kungens paladiner. På kvällen äter vi sicilianska specialiteter på en typisk restaurang.

Dag 5 — 26 maj

Nu åker vi vidare till Monreale, som ligger med en fantastisk utsikt över Palermobukten. Staden är känd för sin fantastiska normandiska katedral, som byggdes som en maktdemonstration av kung Vilhelm II och som rymmer världens största mosaikarbeten. Både väggar och tak är täckta med mosaiker, som visar scener ur det Gamla och Nya Testamentet – en upplevelse som kan ta andan ur de flesta.

Efter besöket i katedralen drar vi österut mot dagens mål, vårt hotell i Giardini Naxos – Diamond Hotels & Resorts Naxos-Taormina. Under resans gång får vi möjlighet att stanna till ett par gånger i några av de små byarna längs kusten. Middag och övernattning på hotellet.

Dag 6 — 27 maj

Idag sätter vi kurs mot den ständigt rykande vulkanen Etna, som reser sig 3.330 meter över havet och åker genom frodiga olivlundar, vin-, citron- och apelsinodlingar, kiwi och fikonkaktusar. Här har hundratusentals sicilianare valt att leva med sin oroliga granne Etna. Ovanför Zafferana Etnea kommer vi in i ett fascinerande lavalandskap. Vi kommer upp över trädgränsen, där även den minsta växtligheten gett upp och når Rifugio Sapienza, cirka 2.000 m över havet.

Här reser sig ett par mindre kratrar och man kan föreställa sig hur mäktiga naturens krafter är, när de släpps loss. För de som vill finns det möjlighet att köpa biljetter till linbanan och de små terränggående fordonen, som tar med besökare upp till 3.000 m höjd, annars kan man stanna kvar och gå en promenad längs kraterkanten, ta en promenad uppför vulkanen eller njuta av en kopp kaffe. Efter besöket på Etna fortsätter vi till Taormina, som redan före Kristi födelse var en rekreationsort för de romerska veteransoldaterna. Under mitten av 1800-talet var staden lekplats för Europas societet.

Idag kan man njuta av den vackra huvudgatan och de pittoreska små torgen och, för de som vill, finns möjlighet att besöka den historiska grekisk-romerska amfiteatern, som fortfarande används för koncerter och operor. Middag och övernattning på hotellet.

Dag 7 — 28 maj

En hel dag till förfogande. Besök det arkeologiska museet, slappa i poolen, gå på stranden, utnyttja hotellets Spa, shoppa, snorkla, hyr Segway… Eller, varför inte, boka någon av de reguljära utflykter, som organiseras i området; en båttur längs kusten till Isola Bella och Grotta Azzurra, Gudfader- och Maffia-tur till Savoca och Forza d´Agrò, matlagningskurs i Taormina, ”City-by-See” med buss Hop-on-hop-off” osv.

På kvällen blir det avskedsmiddag på en vingård i området.

Dag 8 — 29 maj

Transfer till Catania för hemresa.

Teatro greco di Siracusa

Teatro greco di Siracusa
[CC BY-SA 2.0 via Wikimedia Commons

Mosaic, Villa Romana del Casale

Mosaic, Villa Romana del Casale
Foto: José Luiz Bernardes Ribeiro [CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons]

Segesta Temple and Archeological Park

Segesta Temple and Archeological Park
[Public Domain via Pixabay.com]

Teatro Massimo i Palermo

Teatro Massimo i Palermo
Foto: Bernhard J. Scheuvens aka Bjs [CC BY-SA 2.5 via Wikimedia Commons]

Troina och Etna

Troina och Etna
Foto: Giomodica [CC BY 3.0 via Wikimedia Commons]

Monreale Pankreator

Monreale Pankreator
Public Domain via Pixabay.com